Hepimiz ama küçük, ama büyük fotoğraf arşivine sahibiz. Fotoğraf makinelerinin çözünürlükleri arttıkça arşivin boyutu da haliyle büyüyor. Hele ki bir de Her zaman ham/’raw’ çekin! isimli yazımızdaki önerimizi dinleyerek sürekli ham çekim yapıyorsanız arşivin boyutu birden 5 katına bile çıkabilir. Bu yazımızda fotoğraf arşivinizi nasıl kontrol altında tutabilirsiniz kısaca ona bakacağız.
Yazıyı yazmama neden olan olay Flickr’ın pro hesaba sahip bir kullanıcının hesabındaki tüm fotoğrafları ‘yanlışlıkla’ silmesi. Haberi buradan okuyabilirsiniz. Kullanıcının kendi hatası dışında tüm fotoğraflarını kaybetmesi oldukça nahoş bir durum. Flickr fotoğraflar için ilk başta geri getirilemez dese de, olayın geniş bir şekilde duyulmasından olacak, geri adım atarak tüm fotoğrafları geri getirmiş ve kullanıcıya 25 yıllık ücretsiz pro hesap hediye etmiş.
Flickr kimileri için fotoğraf paylaşım sitesi olsa da bazı kullanıcılar hazır para vermişken fotoğraflarının büyük boyutlu hallerini için yedekleme alanı olarak da kullanmakta. Ben mesela bir ara 5D ile çektiğim fotoğrafları tam boy olarak flickr’a yüklüyordum. Okan da 365 projesinde çektiği fotoğraflarını sakladığı harici diskin bozulmasından sonra fotoğraflarının büyük hallerini flickr’a yüklemeye başlamıştı.
Burada aklımıza gelen soru: Fotoğraflarımızı nasıl yedeklemeliyiz ki başına bir şey gelmesin?
Sorunun cevabını açıklayacağımı düşünüyorsanız biraz hayal kırıklığına uğrayacaksınız çünkü ne yazık ki %100 güvenilir bir yöntem yok. Seçeneklerimiz neler?
- Bilgisayarımızdaki dahili sabit disklerde saklamak. Kısa vadede güvenilir bir yöntem gibi gelse de benim gibi bahtsızsanız bozulup duran sabit diskler sizi baya üzebilir. Mac kullanıcıları biz sorun yaşamıyoruz deselerde ısınan mekanik ortam uzun vadede sorun çıkarmaya adaydır. Dizüstü diski darbelere daha fazla maruz kaldığı için daha da hassastır.
- Harici disklerde saklamak. En sakıncalı yöntem budur. Tüm fotoğraflarınız harici disklerdeyse başka bir yere yedekleme yapmanızı şiddetle tavsiye ederim. Windows’un bir müddet sonra ‘Disk hatalı, formatlayayım mı?’ demesine artık şaşırmıyorum. Mac kullanıcıları hemen bizde böyle şeyler olmaz diye atlamasın çünkü donanımsal hatalar da yaşanabiliyor. Bir arkadaşımın Macbook Pro’ya bağlı harici diski öldü. Okan’ın tüm fotoğraflarını barındıran harici disk öldü, fotoğrafları geri getiremedik. Aynı model başka bir disk alındı ama o da fayda etmedi. Anlayacağınız bu yöntem en sakat olanı.
- Optik medyalarda saklamak. Kaliteli medya kullanmak şartıyla en uzun ömürlü çözümlerden biri bence bu. Sorun blu-ray disklerinin hala çok pahalı olması, DVD’lerin ise 4.5GB ile yeterli alan sağlamaması ama JPEG çekiyorsanız bu pek de sorun olmayacaktır. Her çekimi ayrı bir medyada saklamak derli toplu bir yedeklemeyi de beraberinde getirecektir.
- İnternette bir yerlere yedeklemek. Bu flickr olabilir, FTP ile kendi ‘hosting’ hesabınız olabilir. Flickr’da ender de olsa sorun yaşayabileceğinizi giriş bölümünde anlatmıştım ama bu biraz bahtsız bedevi durumu yani kolay kolay başınıza böyle bir şey gelmez :) Hosting hizmeti aldığınız firma yedekleme de yaptığından buraları çok güvenilir gelse de en son http://acikdiyafram.com/ örneğinde buna da bel bağlanamayacağını görmüş olduk. Türk işi bir sıkıntı olarak da düşünebilirsiniz ama sonuç olarak tüm yazılar ve yorumlar gitti. Firmaya göre diskler yanmış yani daha da uç bir durum söz konusu. Google’ın Cache sistemi olmasa geri getirmek pek kolay olmayacaktı.
- Fotoğraflarınızı bilgisayara aldıktan sonra ilk yapmanız gereken ne var ne yok saklamak yerine, sadece saklamaya değecek olanları seçip, gerisini silmeniz olmalı. Bunun için Adobe Photoshop Lightroom, Digital Photo Professional gibi bir yazılım kullanabilirsiniz.
- Ham ve JPG için 2 ayrı klasör yaratarak daha derli toplu bir arşive sahip olabilirsiniz. Güvenliği arttırmak için ikisini ayrı disklerde saklayabilirsiniz. 2TB kapasiteli bir disk uzun süre işinizi görecektir ama o bile er ya da geç dolmaya mahkum :) RAID 1 kullanarak aynalama yapmak masraflı olsa da tavsiye edilir.
- Sadece fotoğraflarınızı yedeklemek için harici bir disk ayırabilirsiniz ama bunu pek tavsiye etmiyorum. Bilgisayara tak çıkar yapmak zamanla sıkıntıları da beraberinde getirmekte. Dizüstü kullanıcıları için bu biraz zorunluluk olacaktır. Onlar bilgisayara takıp çıkarırken fazladan titiz davranmalılar.
- Sizin için gerçekten önemli olduğunu düşündüğünüz çekimleri DVD gibi optik bir medyaya yazarak işinizi garantiye almanızı tavsiye ederim.
- Flickr pro üyeliği alıp önemli karelerinizin orijinal hallerini ‘private’ olarak yani sadece kendiniz görecek şekilde yüklemeniz de bence faydalı olacaktır. Bunun için flickr sizden yıllık 25$ istemekte. Karşılığında aldığınız hizmeti düşünürseniz bence hiç de fazla değil. Flickr’ın sağladığı organizasyon sistemi (set ve koleksiyon yapısı, etiket desteği) de ayrıca faydalı.
KAYNAK : http://www.bascek.com/10441/fotograflarinizi-yedeklemeyi-ihmal-etmeyin/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder