Kompakt makinelerden DSLR’a geçtiğinizde, kalem pillerden kurtuluyorsunuz zira DSLR’ makineler Li-Ion pil kullanıyor. Ancak fazla sevimeyin. Flaş aldığınızda kalem piller tekrar geri geliyor. Flaşlar, kompakt makinelere kıyasla daha çok pil tüketir. Dolayısıyla bir değil en az iki set pil ile çekime gitmelisiniz. Daha profesyonel çekimler için batarya olanakları da var tabii. Ama biz şu an pil seçeneğine bakıyoruz zira daha ucuz.
Pil testi yapma fikri benim de bir flaş edinmemle ortaya çıktı. Piyasada birçok pil var. Bazıları yakın fiyatta bazıları ise diğerlerine oranla çok daha pahalı. Ben de bunlardan dördünü alıp denemeye karar verdim. Daha önce pil testi yapmışlığımız yoktu. Dolayısıyla elimde hazır bir metod da yoktu. Bir de tabii çıkan sonucun bir anlam ifade etmesi gerekiyordu. Ben de yöntem olarak flaş patlatmayı seçtim. 580 EX2 flaşıma kablosuz tetikleyici taktım ve flaşı tam güç konumuna getirdim. Flaş dört pille (AA) çalıştığından her markadan dört pil aldım. Bunların şarj sürelerini de not alarak, hepsini flaşla kullandım. Böylelikle elimde saat cinsinden değil de flaş patlatma adedi cinsinden bir değer oluştu. Yani ‘X pil şu kadar saat dayandı’ gibi bir sonucumuz olmayacak. Çok daha pratik ve benim gibi bu tip pilleri sadece flaşlarında kullananlar için daha anlamlı olan bir sonuç sunacağız.

İşte ‘test sistemimiz’ Canon 580 EX II flaş.
Adayları görerek işe koyulalım.
İlk pilimiz GP. 2700 serisinden. İlk önce 2700 mAh sanıyorsunuz ama aslında model numarası 2700. Bilindik bir pazarlama hilesi.

Gerçekte pilin değeri 2600 mAh. Pilin üzerinde hızlı şarj ile iligli bir ibare yok ama hızlı şarj olabiliyor. Çiftini 9TL’ye aldım.

Varta da merak ettiğim pillerdendi. Varta’nın normal pilleri çocukluk anılarımdandır. Bir de kırmızı renkli Energizer vardı :)

Varta’nın pilleri 2700 mAh. İsim hilesi yok. Pilin üstünde hızlı şarja uygun olduğu belirtilmiş. Çiftini 25TL’ye aldım. Yani flaşı 2×2 50TL’ye doldurduk. Oldukça pahalı.
Duracell, normal pil alırken aldığım tek marka diyebilirim. Pillerinden çok memnunum. Ama bakalım şarjlı pili nasıl olacak?

2650 mAh değeri var. 12TL’ye aldım. Duracell’ler de hızlı şarj destekliyor.
Varta’ları alırken reyonda bu piller de vardı. Daha önce kullanmamıştım deneyeyim dedim. Çiftini 13.90′a aldım.

Piller 2700 mAh. Hızlı şarj destekliyor.
Pilleri test edeceğimiz şarj cihazı GP Powerbank. Bunun incelemesini daha önce yapmıştım.
Hızlı şarj cihazlarını profesyoneller pek beğenmiyor ama bence kesin tercih. Yarım saatte pilleri doldurmak ve tekrar çalışmaya başlamak önemli bir kazanım. Şahsen süreye daha çok önem verdiğim için uzun süre şarj eden cihazları denemiyorum bile. Sonuçta yedek pilsiz çalışmıyoruz. Biri şarj olurken diğer setle devam ediyoruz. Her marka aynı zamanda kendi şarj cihazına da sahip ancak belli marka pile aynı marka şarj cihazı gibi bir zorunluluk yok. Sonuçta şarjın prensipleri değişmiyor pek. Pilin kapasitesi belli ve buna karşılık şarj cihazının da doldurma kapasitesi belli. Bu da bize şarj süresini veriyor. Şarj etme teknikleri açısından örneğin ‘trickle charge’ gibi pili dibine kadar doldurma özellikleri var. Bizim seçtiğimiz GP cihazı da bu tip bir cihaz. GP şarj cihazı testteki Varta’ya bir haksızlık olmaz kısacası. Pilin makine seçmesi ya da makinenin pil seçmesi, üretici için istenmeyen bir durum olurdu. Her iki açıdan da maksimum uyumluluk, satışa olumlu yansıyacak önemli bir detay.
580 EX2 flaşımıza kablosuz tetikleyiciyi taktıktan sonra flaşın gücünü maksimuma getirdik. Tetikleyicinin üzerindeki düğmeden flaşımızı patlattık. Her pil grubu için sekiz kez tekrar ettik. Şarj sürelerini de ölçtük.

Ortalama alacaktım ama vazgeçtim. Bunlar en son testin sonuçları. Pilleri ilk iki kez test ettiğim de aldığım sonuçlar bunların çok altındaydı. Üç ve dörtten itibaren sonuçlar hem yükseldi hem de belli aralıklar arasında kaldı. Örneğin GP ve Duracell, 350-370 aralığında sonuç veriyor. Varta ise onlardan biraz daha iyi 370-380 aralığında. Duracell de GP de 2700 mAh değil. Varta 2700 mAh olduğundan çok az daha iyi olmasını bekliyorduk zaten. Bu son testi, diğeryedi denemeden bir hafta sonra yaptım. Piller bir süre sonra tekrar ilk alındıkları düşük skorlara döner mi diye merak ettim. Ama hepsi kendi aralıklarında çalışmaya devam ettiler. VPW marka pil ise kötü bir performans gösterdi. Zaten en başından beri şarj ile ilgili sorun çıkardı. İlk taktığımda beşinci dakikada cihaz ‘şarj oldu’ uyarısı verdi ki bu mümkün değil. Fişi çıkarıp takınca yeniden başladı ve bu şekilde tamamlayabildim. Birkaç şarjdan sonra böyle yapmadı ama diğerleri gibi istikrarlı bir şarj süresi de ortaya koyamadı. Her denememde şarjı yeniden başlatmam gerekti mutlaka. Demek ki pil ve şarj cihazı uyumsuzluğu olabiliyormuş. VPW’nin kendi şarj cihazı da var onunla almak gerek bu markayı.

Şarj süresi ise 38-45 dakika arası. En hızlı GP şarj oldu. VPW 40 dakikada bitti ama sorunlu olduğu için onu değerlendirmiyorum. Tam dolamadığı belli.

Sonuçlar, VPW’yi saymazsam, üç aşağı beş yukarı aynı aslında. Yani flaş patlatma sayısı tek başına satın alma kararı olacabilecek bir sonuç çıkarmadı. O yüzden başka farklar var mı diye bakıyoruz. Ben biraz da tesadüf eseri bir fark buldum. Pilleri normalde bitene kadar test ediyorum. Arada flaş ısındığı için ara veriyorum sonra devam ediyorum. Bir kez saatin geç olmasıyla testlerden birini ertesi güne attım. Normalde 350 civarı sonuç vermesi gereken pili 280. patlamada bırakıp sabah devam ettim.
Testin üstünden 12 saat geçmişti. Denemeye başladım ve beş kez flaş patlattıktan sonra piller bitti. Bunu Duracell ve GP ile bir kez daha denedim. Pillerin enerjisinin çoğunu tüketip teste ertesi gün devam edince, toplam flaş patlatma adeedi 50 adet civarında azalıyordu. Ancak Varta aynen devam etti. Kendi taban değerine ulaştı. Bunun kimyasal açıklamasını bilmiyorum ama aklımızda bulunmasında fayda var. Yani bir çekimde bitme sinyali vermeyen bir pil, ertesi günkü çekimde çabucak pes edebilir. O yüzden birkaç günlük çekimlerde, pil daha bitmedi demeden mutlaka şarj edilmeli.
Pillerin bir de flaşı şarj etme süresine etkisi var. Bu konuda üç pil de sorun çıkarmadı. Flaşı gayet hızlı doldurdular. En önemli ayrımlarından başında tabii fiyat geliyor. Varta en iyi pil ama dört tanesi 50 TL olunca düşünmek gerekiyor. GP’nin dördü 18 TL olunca Varta fiyatına neredeyse üç set alabiliyorsunuz ki eğer tek flaşınız varsa iki set yeterli gelecektir. Biz testleri tam güçte yaptık. Flaşınızı normalde tam güçle çok nadir kullanırsınız. Yani normal bir kullanımda verdiğimiz patlama adetlerinin çok daha üzerine çıkacaksınız. O yüzden iki set pil yeter. Ama daha yüksek adette flaşınız varsa o zaman dört set gerekebilir. Hatta flaş bataryalarını da düşünebilirsiniz. Tabii onlar daha da pahalı çözümler.
Uzun lafın kısası, tek set pil alıp çıkacaksanız Varta’ları öneririz. Zaten sadece flaşınızda kullanacaksınız diye bir şart yok. Kompakt fotoğraf makinenizle yanınıza yedek almadan da çıkabilirsiniz ki bu durumda artık makinelerin iki pille çalıştığını düşünürsek Varta’nın fiyatı çok batmayabilir. Öte yandan Varta’yı ucuza bulma ihtimaliniz de var. Özellikle nette 18TL’ye kadar gördüm. GP fiyatına düşmesini beklemeyin tabii. Çok adette pil gerekiyorsa veya yedekli çalışacaksanız GP ya da Duracell’den hangisi ucuz ise onu alın. Servet ödemeyin derim.
Bitirken bir de anımı anlatayım flaş pili ile ilgili. Malum geçtiğimiz yaz düğün sezonuydu. Ben de bir tanesine gittim. Genelde bir mazeret bulur gitmem ama çok yakın bir arkadaşım evlenince gittim. Nikah Kadıköy evlendirme dairesindeydi. Fotoğraf çektirmek için salona yüklü miktarda para veriyorsunuz ama salonda misafirlerin fotoğraf çekmesine bir şey demiyorlar. Sadece daha sonra holde izin vermiyorlar. Benim makinem de o gün flaştı bataryaydı, Voltran’ı oluşturmuş vaziyetteydi o yüzden saklamak pek mümkün değildi. Arkadaşım oradaki fotoğrafçının eline kaldı. Neyse ki salonda özellikle gelinin yüzüne flaş patlatmadan bir iki kare yakalayabildim.Fotoğrafçı ise yakın mesafeden hem de diffuser olmadan habire çakıyordu. Sonradan sorduğumda fotoğraflardan hiç memnun kalmamıştı arkadaşım.
Fotoğrafçı takı merasiminde de sürekli çekim yaptı ama bir ara flaşın pilleri bitti. Ben de kenarda ne yapacak diye bekliyorum. Halbuki kendi pilini çıkar ver yardım et adama değil mi? Üstelik yanımda sekiz tane varken. Çekmeme engel olmasalardı düşünebilirdim. Adam pilsiz kalınca ben yedek pilleri getirecekler diye beklerken, Nikon kameranın kendi flaşını çıkarıp çekmeye devam etti. Yani bir noktadan sonra çekilen fotoğrafların hepsi yetersiz ışık nedeniyle diğerlerine oranla sönük ve karanlık çıktı. Ki fotoların neredeyse tamamı aile fertlerini de katarsak toplu fotoğraf sınıfındaydı.Yani geniş bir alan aydınlatılacaktı.
Bir sebeple evlenmeye karar vermiş çiftlere uyarım olsun bu da. Tonla para verdiğiniz fotoğrafçının ekipmanlarını kontrol ettirin. Kameranın kendi flaşıyla çektirmeyin. Yakın mesafede flaş kullandırtmayın. Hele hele diffuser yoksa kesinlikle kullandırtmayın yoksa gelinin elmacık kemiklerinde ampül yanıyormuş gibi çıkar. Yalçın size düğün fotoğrafı nasıl çekilir anlatacak ama dediğim gibi o şartlarda siz çekemiyorsunuz. Yani işi bilmeniz sadece daha çok sinirlenmenizi sağlar. Çekenlere müdahale de edebilirsiniz tabii ama fotoğraf mafyasından kurşun yemeye gerek yok. Düğünden önce fotoğrafçıya işi bildiğinizi gösterin. Tekrarı olan bir şey değil bu. Photoshop bile sizi o hatadan kurtaramaz. Fotoğraf hatasından yani ;) Neyse ufak bir şey yazacaktım tek başına yazı oldu. En iyisi düğünde dikkat edilecek hususlar diye bir yazı yapayım ben bunu :)
Kaynak: http://www.bascek.com/318/hangi-sarjli-pil-daha-uzun-omurlu/
Pil testi yapma fikri benim de bir flaş edinmemle ortaya çıktı. Piyasada birçok pil var. Bazıları yakın fiyatta bazıları ise diğerlerine oranla çok daha pahalı. Ben de bunlardan dördünü alıp denemeye karar verdim. Daha önce pil testi yapmışlığımız yoktu. Dolayısıyla elimde hazır bir metod da yoktu. Bir de tabii çıkan sonucun bir anlam ifade etmesi gerekiyordu. Ben de yöntem olarak flaş patlatmayı seçtim. 580 EX2 flaşıma kablosuz tetikleyici taktım ve flaşı tam güç konumuna getirdim. Flaş dört pille (AA) çalıştığından her markadan dört pil aldım. Bunların şarj sürelerini de not alarak, hepsini flaşla kullandım. Böylelikle elimde saat cinsinden değil de flaş patlatma adedi cinsinden bir değer oluştu. Yani ‘X pil şu kadar saat dayandı’ gibi bir sonucumuz olmayacak. Çok daha pratik ve benim gibi bu tip pilleri sadece flaşlarında kullananlar için daha anlamlı olan bir sonuç sunacağız.

İşte ‘test sistemimiz’ Canon 580 EX II flaş.
Adayları görerek işe koyulalım.
GP 2700 NiMH Şarjlı Pil
İlk pilimiz GP. 2700 serisinden. İlk önce 2700 mAh sanıyorsunuz ama aslında model numarası 2700. Bilindik bir pazarlama hilesi.

Gerçekte pilin değeri 2600 mAh. Pilin üzerinde hızlı şarj ile iligli bir ibare yok ama hızlı şarj olabiliyor. Çiftini 9TL’ye aldım.
Varta 2700 mAh NiMH Şarjlı Pil

Varta da merak ettiğim pillerdendi. Varta’nın normal pilleri çocukluk anılarımdandır. Bir de kırmızı renkli Energizer vardı :)

Varta’nın pilleri 2700 mAh. İsim hilesi yok. Pilin üstünde hızlı şarja uygun olduğu belirtilmiş. Çiftini 25TL’ye aldım. Yani flaşı 2×2 50TL’ye doldurduk. Oldukça pahalı.
Duracell 2650 mAh NiMH Şarjlı Pil
Duracell, normal pil alırken aldığım tek marka diyebilirim. Pillerinden çok memnunum. Ama bakalım şarjlı pili nasıl olacak?

2650 mAh değeri var. 12TL’ye aldım. Duracell’ler de hızlı şarj destekliyor.
VPW 2700 mAh NiMH Şarjlı Pil
Varta’ları alırken reyonda bu piller de vardı. Daha önce kullanmamıştım deneyeyim dedim. Çiftini 13.90′a aldım.

Piller 2700 mAh. Hızlı şarj destekliyor.
Pilleri test edeceğimiz şarj cihazı GP Powerbank. Bunun incelemesini daha önce yapmıştım.
Hızlı şarj cihazlarını profesyoneller pek beğenmiyor ama bence kesin tercih. Yarım saatte pilleri doldurmak ve tekrar çalışmaya başlamak önemli bir kazanım. Şahsen süreye daha çok önem verdiğim için uzun süre şarj eden cihazları denemiyorum bile. Sonuçta yedek pilsiz çalışmıyoruz. Biri şarj olurken diğer setle devam ediyoruz. Her marka aynı zamanda kendi şarj cihazına da sahip ancak belli marka pile aynı marka şarj cihazı gibi bir zorunluluk yok. Sonuçta şarjın prensipleri değişmiyor pek. Pilin kapasitesi belli ve buna karşılık şarj cihazının da doldurma kapasitesi belli. Bu da bize şarj süresini veriyor. Şarj etme teknikleri açısından örneğin ‘trickle charge’ gibi pili dibine kadar doldurma özellikleri var. Bizim seçtiğimiz GP cihazı da bu tip bir cihaz. GP şarj cihazı testteki Varta’ya bir haksızlık olmaz kısacası. Pilin makine seçmesi ya da makinenin pil seçmesi, üretici için istenmeyen bir durum olurdu. Her iki açıdan da maksimum uyumluluk, satışa olumlu yansıyacak önemli bir detay.
Testler
580 EX2 flaşımıza kablosuz tetikleyiciyi taktıktan sonra flaşın gücünü maksimuma getirdik. Tetikleyicinin üzerindeki düğmeden flaşımızı patlattık. Her pil grubu için sekiz kez tekrar ettik. Şarj sürelerini de ölçtük.

Ortalama alacaktım ama vazgeçtim. Bunlar en son testin sonuçları. Pilleri ilk iki kez test ettiğim de aldığım sonuçlar bunların çok altındaydı. Üç ve dörtten itibaren sonuçlar hem yükseldi hem de belli aralıklar arasında kaldı. Örneğin GP ve Duracell, 350-370 aralığında sonuç veriyor. Varta ise onlardan biraz daha iyi 370-380 aralığında. Duracell de GP de 2700 mAh değil. Varta 2700 mAh olduğundan çok az daha iyi olmasını bekliyorduk zaten. Bu son testi, diğeryedi denemeden bir hafta sonra yaptım. Piller bir süre sonra tekrar ilk alındıkları düşük skorlara döner mi diye merak ettim. Ama hepsi kendi aralıklarında çalışmaya devam ettiler. VPW marka pil ise kötü bir performans gösterdi. Zaten en başından beri şarj ile ilgili sorun çıkardı. İlk taktığımda beşinci dakikada cihaz ‘şarj oldu’ uyarısı verdi ki bu mümkün değil. Fişi çıkarıp takınca yeniden başladı ve bu şekilde tamamlayabildim. Birkaç şarjdan sonra böyle yapmadı ama diğerleri gibi istikrarlı bir şarj süresi de ortaya koyamadı. Her denememde şarjı yeniden başlatmam gerekti mutlaka. Demek ki pil ve şarj cihazı uyumsuzluğu olabiliyormuş. VPW’nin kendi şarj cihazı da var onunla almak gerek bu markayı.

Şarj süresi ise 38-45 dakika arası. En hızlı GP şarj oldu. VPW 40 dakikada bitti ama sorunlu olduğu için onu değerlendirmiyorum. Tam dolamadığı belli.
Sonuç

Sonuçlar, VPW’yi saymazsam, üç aşağı beş yukarı aynı aslında. Yani flaş patlatma sayısı tek başına satın alma kararı olacabilecek bir sonuç çıkarmadı. O yüzden başka farklar var mı diye bakıyoruz. Ben biraz da tesadüf eseri bir fark buldum. Pilleri normalde bitene kadar test ediyorum. Arada flaş ısındığı için ara veriyorum sonra devam ediyorum. Bir kez saatin geç olmasıyla testlerden birini ertesi güne attım. Normalde 350 civarı sonuç vermesi gereken pili 280. patlamada bırakıp sabah devam ettim.
Testin üstünden 12 saat geçmişti. Denemeye başladım ve beş kez flaş patlattıktan sonra piller bitti. Bunu Duracell ve GP ile bir kez daha denedim. Pillerin enerjisinin çoğunu tüketip teste ertesi gün devam edince, toplam flaş patlatma adeedi 50 adet civarında azalıyordu. Ancak Varta aynen devam etti. Kendi taban değerine ulaştı. Bunun kimyasal açıklamasını bilmiyorum ama aklımızda bulunmasında fayda var. Yani bir çekimde bitme sinyali vermeyen bir pil, ertesi günkü çekimde çabucak pes edebilir. O yüzden birkaç günlük çekimlerde, pil daha bitmedi demeden mutlaka şarj edilmeli.
Pillerin bir de flaşı şarj etme süresine etkisi var. Bu konuda üç pil de sorun çıkarmadı. Flaşı gayet hızlı doldurdular. En önemli ayrımlarından başında tabii fiyat geliyor. Varta en iyi pil ama dört tanesi 50 TL olunca düşünmek gerekiyor. GP’nin dördü 18 TL olunca Varta fiyatına neredeyse üç set alabiliyorsunuz ki eğer tek flaşınız varsa iki set yeterli gelecektir. Biz testleri tam güçte yaptık. Flaşınızı normalde tam güçle çok nadir kullanırsınız. Yani normal bir kullanımda verdiğimiz patlama adetlerinin çok daha üzerine çıkacaksınız. O yüzden iki set pil yeter. Ama daha yüksek adette flaşınız varsa o zaman dört set gerekebilir. Hatta flaş bataryalarını da düşünebilirsiniz. Tabii onlar daha da pahalı çözümler.
Uzun lafın kısası, tek set pil alıp çıkacaksanız Varta’ları öneririz. Zaten sadece flaşınızda kullanacaksınız diye bir şart yok. Kompakt fotoğraf makinenizle yanınıza yedek almadan da çıkabilirsiniz ki bu durumda artık makinelerin iki pille çalıştığını düşünürsek Varta’nın fiyatı çok batmayabilir. Öte yandan Varta’yı ucuza bulma ihtimaliniz de var. Özellikle nette 18TL’ye kadar gördüm. GP fiyatına düşmesini beklemeyin tabii. Çok adette pil gerekiyorsa veya yedekli çalışacaksanız GP ya da Duracell’den hangisi ucuz ise onu alın. Servet ödemeyin derim.
Bitirken bir de anımı anlatayım flaş pili ile ilgili. Malum geçtiğimiz yaz düğün sezonuydu. Ben de bir tanesine gittim. Genelde bir mazeret bulur gitmem ama çok yakın bir arkadaşım evlenince gittim. Nikah Kadıköy evlendirme dairesindeydi. Fotoğraf çektirmek için salona yüklü miktarda para veriyorsunuz ama salonda misafirlerin fotoğraf çekmesine bir şey demiyorlar. Sadece daha sonra holde izin vermiyorlar. Benim makinem de o gün flaştı bataryaydı, Voltran’ı oluşturmuş vaziyetteydi o yüzden saklamak pek mümkün değildi. Arkadaşım oradaki fotoğrafçının eline kaldı. Neyse ki salonda özellikle gelinin yüzüne flaş patlatmadan bir iki kare yakalayabildim.Fotoğrafçı ise yakın mesafeden hem de diffuser olmadan habire çakıyordu. Sonradan sorduğumda fotoğraflardan hiç memnun kalmamıştı arkadaşım.
Fotoğrafçı takı merasiminde de sürekli çekim yaptı ama bir ara flaşın pilleri bitti. Ben de kenarda ne yapacak diye bekliyorum. Halbuki kendi pilini çıkar ver yardım et adama değil mi? Üstelik yanımda sekiz tane varken. Çekmeme engel olmasalardı düşünebilirdim. Adam pilsiz kalınca ben yedek pilleri getirecekler diye beklerken, Nikon kameranın kendi flaşını çıkarıp çekmeye devam etti. Yani bir noktadan sonra çekilen fotoğrafların hepsi yetersiz ışık nedeniyle diğerlerine oranla sönük ve karanlık çıktı. Ki fotoların neredeyse tamamı aile fertlerini de katarsak toplu fotoğraf sınıfındaydı.Yani geniş bir alan aydınlatılacaktı.
Bir sebeple evlenmeye karar vermiş çiftlere uyarım olsun bu da. Tonla para verdiğiniz fotoğrafçının ekipmanlarını kontrol ettirin. Kameranın kendi flaşıyla çektirmeyin. Yakın mesafede flaş kullandırtmayın. Hele hele diffuser yoksa kesinlikle kullandırtmayın yoksa gelinin elmacık kemiklerinde ampül yanıyormuş gibi çıkar. Yalçın size düğün fotoğrafı nasıl çekilir anlatacak ama dediğim gibi o şartlarda siz çekemiyorsunuz. Yani işi bilmeniz sadece daha çok sinirlenmenizi sağlar. Çekenlere müdahale de edebilirsiniz tabii ama fotoğraf mafyasından kurşun yemeye gerek yok. Düğünden önce fotoğrafçıya işi bildiğinizi gösterin. Tekrarı olan bir şey değil bu. Photoshop bile sizi o hatadan kurtaramaz. Fotoğraf hatasından yani ;) Neyse ufak bir şey yazacaktım tek başına yazı oldu. En iyisi düğünde dikkat edilecek hususlar diye bir yazı yapayım ben bunu :)
Kaynak: http://www.bascek.com/318/hangi-sarjli-pil-daha-uzun-omurlu/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder